Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Mikä suopunki on?

Suopunki on porojen kiinniottamiseen tarkoitettu lasson tyylinen heittonuora. Suopunki koostuu nuoraosasta sekä kielasta, jonka lävitse nuora kulkee muodostaen silmukan. Suopunkeja on eri materiaaleista sekä erivahvuisia. Suopunki voi olla käsin punottu nuora tai nykyään suosittu kumipintainen nuora jonka sisällä kulkee punottu köysi. Kilpailuissa jotkut myös heittävät kaapelilla. Suopungin ominaisuudet (vahvuus, paksuus, materiaali) määrittelevät miten suopunki käyttäytyy eri lämpötiloissa.

 

Mistä suopunkeja saa?

Suopunkeja myyvät mm. seuraavat Lapin alueen liikkeet:

Arctic Knife, Kätkäsuvanto Enontekiö

Hon Trade, Lautionsaari

Kermikkä, Kittilä

Näkkäläjärvi Ky, Inari

 

Suopunkeja on lisäksi myytävänä mahdollisesti erotuspaikoilla syksyisin sekä porokilpailuissa ja Inarin porokuninkuus-kisoissa maaliskuun lopulla. Tapahtumia tai muuta lyhytaikaista käyttöä varten voi suopunkia kysyä lainaksi myös Suopunginheittäjät ry:ltä.

 

Milloin suopunginheitosta kilpaillaan ja missä?

Suopunkia heitetään kilpaa pääasiasssa porokilpailujen yhteydessä, varsinkin pienempien porokilpailujen yhteydessä. Kisakalenteria päivitetään nettiin www.suopunki.fi-sivustolle heti kun kisajärjestäjät vahvistavat päivämäärät  ylläpidolle. Kilpailukauden alkaminen myötäilee Porocupin aikatauluja, yleensä ensimmäiset kilpailut ovat helmikuun lopulla tai maaliskuun alussa ja viimeisimmät kilpailut pitkäperjantain tienoilla. Joihinkin suopunginheittokilpailuihin voi ilmoittautua paikan päällä mutta useimmiten vaaditaan etukäteen ilmoittauminen joko puhelimitse tai sähköpostitse. Kilpailuissa on yleensä myös pieni osallistumismaksu. Porocupin paikkakunnat sekä muiden porokilpailujen aikataulut näkyvissä Paliskuntain yhdistyksen sivuilla. SM-kilpailujen pitopaikka vaihtelee vuosittain ja Suopunginheiton SM-kilpailuihin on aina ennakkoilmoittautuminen karsintojen järjestämisen takia (erät, radat ja heittojärjestys arvotaan valvotussa tilaisuudessa).

 

Kuka saa osallistua Suopunginheiton SM-kilpailuihin?

Suopunginheiton SM-kilpailuihin saa osallistua Suomen kansalaiset tai Suomessa vakituisesti 2 vuotta asuneet henkilöt. Sarjoja on kaksi, naiset ja miehet. Osallistujen ei tarvitse omistaa poroja tai olla porotalouden kanssa missään tekemisissä. Tällöin osallistujaluetteloon merkitään osallistujan kotipaikkakunta palkisen sijaan. Ehtona osallistumiseen on ilmoittautuminen ajoissa SM-kilpailuihin, yleensä ilmoittautuminen loppuu viikkoa tai kahta ennen kilpailuja.

 

Mistä tiedän milloin Suopunginheiton SM-kilpailut ovat?

Suopunginheiton SM-kilpailuista ilmoitetaan aina vähintään Lapin Kansassa, Poromies-lehdessä sekä Suopunginheittäjät ry:n nettisivuilla. Tämän lisäksi kannattaa seurata Lapin alueen tapahtumailmoittelua, Lapin Radiota sekä kauppojen yms. ilmoitustauluja sekä facebookin tapahtumasivuja.

 

Mitä palkintoja Suopunginheiton SM-kilpailuissa on?

Suopunginheiton SM-kilpailuissa palkitaan 6 finalistia sekä miesten että naisten sarjassa. Kolme ensimmäistä finalistia saavat vähintään pokaalin sekä rahapalkinnon ja sijat 4-6 palkitaan vähintään pokaalilla. Usein finalistit saavat myös erilaisia tavarapalkintoja. Suopunginheittäjät ry:n suositus on myös, että kaikkien finalistien kesken arvotaan esim. poro, lahjakortti tai muu vastaava arvokkaampi esine.

 

Järjestetäänkö lapsille ja nuorille suopunginheittokilpailuja?

Useimmissa suopunginheittokilpailuissa on myös omat sarjansa alle kouluikäisille, kouluikäisille sekä aikuisten sarjat (yli 16-vuotiaat). Yleensä lasten sarjoissa ei tarvitse omaa suopunkia vaan kisajärjestäjät lainaavat lapsille suopunkeja. Aikuisten ja nuorten sarjoissa osallistujilla on yleensä joko oma tai tuttavalta lainattu suopunki.